fredag 18 september 2009

GDA - missvisande eller inte?

GDA är förkortningen av ”Guideline Daily Amount“ och är tänkt att enkelt ge en överblick av den viktigaste näringsinformationen om ett livsmedel. Frågan är om GDA-märkningen hjälper eller stjälper oss konsumenter?

GDA bygger på rekommendationer om hur mycket man bör äta av fett, mättat fett, socker, kalorier och salt per dag. Värdena gäller för en normalviktig vuxen kvinna, om än en aning inaktiv (2000 kcal beräknas hon stoppa i sig per dag).

Märkning visar alltså innehållet av energi, socker, fett, mättat fett och salt i livsmedlet. GDA anges per portion och visar samtidigt innehållet i förhållande till den mängd som är passande att äta under en dag (procentuellt, i relation till den inaktiva kvinnans dagsintag).

Att GDA tar hänsyn till portionsstorlek anser jag har både fördelar och nackdelar. En av de främsta nackdelarna är att det blir väldigt rörigt för konsumenten när portionsstorlekar varierar från livsmedel till livsmedel. Visas GDA per kex, som i fallet med Göteborgskex, blir det svårt att ta till sig informationen.

En av de stora fördelarna är att man kan utläsa t ex hur mycket socker ett livsmedel innehåller. Däremot skiljer man inte på naturligt förekommande socker och tillsatt socker vilket jag kan tycka är lite missvisande. Även mättat fett får sig en känga och anges med totala fettmängden som en egen kolumn bredvid. Att GDA även utgår från en inaktiv kvinna är något som gör att män och barn inte kan ta till sig en del av informationen.

Det viktigaste, enligt mig, är däremot att vi snabbt kan se hur mycket salt en vara innehåller. Salt är ju verkligen något vi bör dra ned på.

Hur mycket vitaminer och mineraler livsmedlen innehåller är däremot höjt i dunkel. Detta är något som gjort att mjölkfrämjandet tycker att GDA är missvisande. På sätt och vis kan jag hålla med men samtidigt kan man inte ta med alltför mycket information om texten ska vara lätt att förstå och inte ta upp för mycket plats.

Summa summarum anser jag att GDA är ett välkommet inslag i livsmedelsbranschen. Om än främst för att det lyfter fram hur mycket socker och salt ett livsmedel innehåller. Sen var sockret kommer ifrån, det får man vända på förpackningen för att utröna. Precis som vanligt med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar