För tillfället blir dietister överöst med kritik från LCHF-sekten (Low Carb High Fat) om bland annat Livsmedelsverkets råd om mättade fetter. Jag skriver sekten eftersom detta är en liten skara människor som inte skyr några medel i sin kamp för att, som de själv skriver, få människor att "vakna upp".
Jag ska genast säga att jag själv inte är fastlåst att tycka som Livsmedelsverket. Jag anser att LCHF har sina poänger men ser inte varför det skulle vara så revolutionerande som deras anhängare själv fastslår.
Istället är jag av uppfattningen att människor kan äta enligt SNR (Svenska näringsrekommendationer) och må bra. Jag tror säkert att människor kan äta enligt LCHF och må bra också men ser inte vitsen med det.
Visst, är du sjuk i diabetes förstår jag fördelen med att utesluta livsmedel som ger insulinutsöndring, vilket främst kolhydraterna gör. Men för friska individer förespråkar jag SNR-baserad kost.
Nu innebär inte detta att jag förespråkar läsk, godis, kakor i större mängder. Nej! Välj istället vettiga kolhydratskällor, käka varierat, undvik inte fett och välj i största mån oraffinerade livsmedel så har ni kommit en bra bit på vägen till ett hälsosamt kostupplägg.
Det behöver inte vara svårare än så. I grund och botten är det ändå energi in vs energi ut som bestämmer om ni går upp/ner i vikt eller ligger i energibalans.
söndag 31 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
OJ. Vad syns att du fortfarande blir lärd på fel sätt. Förmodligen är du inte heller överviktig.
SvaraRaderaOch därför känns det HELT FEL att en dietister får ge råd till överviktiga. Helt fel.
Det är INTE energi in vs energi ut som bestämmer om vi går upp eller ner i vikt.
Tids nog kommer säkert du också att lära dig det, vilket jag hoppas; för dietisterna är viktiga för våra överviktiga människor, och det viktigaste är att vi ger dem (oss) RÄTT råd!
Att ge en överviktig råd att svälta sig, äta tallriksmodellen och röra på sig mej är dödsdömt. När ska ni förstå det?
Det handlar om hormoner. Läs om det och återkom som en BRA dietisk som ger BRA råd som HJÄLPER överviktiga att gå ner i vikt!.
Hej Student
SvaraRaderaKikade på din drapa ovan,"Sekt" bollar jag härmed åter till dietisternas ringhörna.
Beklagligt att det hela gick i baklås när Dahlqvist fick sina patienter att minska i vikt, reducera insulin och metformin och att kroniska inflammationer klingade av.
Dessa typer av sjukdomar är bara toppen på isberget, där 9/10 av isblocket döljs under vattnet, ironiskt nog består isberget av sötvatten.
Jag håller med dig till fullo det du skriver om socker, läsk m.m
Du förespråkar
"käka varierat....-Det behöver inte vara svårare än så. I grund och botten är det ändå energi in vs energi ut som bestämmer om ni går upp/ner i vikt eller ligger i energibalans"
Jag tycker du skall läsa denna länk till Erik Edlund Matfrisk blogg.
-Kaloriräknare, gammel- och nytänkare, se hit!
Hur kan man gå upp i vikt på "lite mat" och gå ner i vikt trots att man äter klart mer än man behöver? Kaloriräknare och gammeltänkare av olika schatteringar säger att det är omöjligt. Jag hävdar att det är lätt att förklara. Följ med på en tankeresa: säger Erik Edlund
http://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/kalorir%C3%A4knare_gammel_och_nyt%C3%A4nkare_se
Innehavare av blodsockermätare
Hej Anonym!
SvaraRaderaDet Erik skriver stämmer till viss del men i det stora hela är det energi ut vs energi in som gäller. Kroppen är heller inte så simpel som han tenderar att tro.
Studier som visar på hälsomässiga fördelar med LCHF finns inte. Åtminstone inte för friska individer.
Kul att du hittade hit i alla fall!
P@rtyplupp: Man behöver inte vara överviktig för att ge råd om mat. Jag anser inte att det är ett kriterium för att studera till dietist.
Ingen dietist tror jag uppmanar till självsvält. Jag tror att du behöver få lite distans till det hela. LCHF är inget revolutionerande även om du anser det.
Väl mött!
Här gick det inte, men om du sänder mig din epostadress skall jag sända dig en betraktelse om hur det ligger till med dietistutbildningen.
SvaraRaderahobbydietisten@live.se Når du mig på Piltson
SvaraRaderaTja, det måste naturligtvis vara fel med LCHF. Jag åt det i tre månader när mina sjukdommar försvann!Chrons, reumatism, allergier. Det måste ju vara bättre i längden om jag är sjuk. För blir man frisk av den här kosten, då är det säkert jättefarligt i längden. För dietisternas plånböcker möjligen. Ursäkta islkan, men har man ätit enligt dietisternas rekomendation i tjugo år, och blivit sjukare och sjukare. Efter LcHF i några veckor så alla sjukdommarna och smärtorna borta. Hur ska jag tolka det? Min spontana, säkert felaktiga tolkning att jag har blivit lurad i 20 år. Visa mig snälla dietisten på vilket sätt min återvunna hälsa är farlig för mig!!!!!!!!!!!
SvaraRaderaVitsen med att äta enligt lchf som frisk? Tja, av med nästan nio kilo, magkatarren jag dragits med i över tio år är också borta, behöver knappt smörja in min hud längre, jag har blivit kvälls- OCH morgonpigg och fått ett jämnare humör. Allt detta har skett sedan jag började äta enligt lchf den 30/1 i år.
SvaraRaderaDetta var första gången jag hamnar på en blogg där det inte går att klistra in text.
SvaraRaderaNå, "...stämmer till viss del" är långt mer än andra nutritionskunniga av traditionellt snitt brukar tillerkänna mig. Jag skulle uppskatta om du surfar över till min blogg och visar vad som inte stämmer, givet den valda "förenklingsnivån".
"Kroppen är heller inte så enkel..." Nej, tror inte det jag heller. Fysiologiböcker brukar vara tusensidiga eller något åt det hållet. Svårt då att sammanfatta till ett par sidor utan att ett och annat förblir oredovisat.
Även här skulle jag uppskatta att få veta var de allvarligaste grodorna finns, gärna också hur mycket de påverkar helheten.
Friska människor, var det ja.
SvaraRaderaNaturligtvis ljuger de människor som vittnar om hur de blivit av med diverse krämpor & problem, eller hur, Dietiststudent?
Tyvärr, dietistkartan är felritad. Se till verkligheten.
Kan bara ställa in mig i kön med friska personer som blivit piggare, "fastare" i kroppen och allmänt gladare. Jag är inte hungirg utan äter när jag vill, det jag vill och går ändå ner ca 1 kg i veckan. Mina värden är bättre än förr och matkontot har sjunkit. Man undrar var det stora problemet ligger.
SvaraRaderaDu säger att det inte finns några studier på LCHF. Det finns en israelisk 2-årig studie som visar att lågkolhydrat kost är betydligt bättre än tallriksmodellen. Kan du visa en flerårig studie som visar att tallriksmodellen är den bästa?
Hej student
SvaraRaderaDu studerar på högskolan eller universitet någontans. Man brukar i början läsa en del om vetenskapens grunder, om reliabilitet och validitet etc. Jag hoppas att Du fördjupar Dig i några studier,gärna dom stora, och jämför resultaten med abstrakt och därefter hur man ofta rapporterar. Nu har Du möjlighet att fördjupa Dig och tillgång ofta gratis till materialet. Granska kritiskt. Vi LCHFare är inte troende utan detta brukar vi hålla på, och vi är inte så liten skara. Några tiotusen i Sverige, samma i Finland. Jag själv är diabetiker0 med fasteblodsocker 5,2 efter ett par månader med begränsning på kolhydrater.
Med vänlig hälsning
Marja-Liisa
Jag har käkat LCHF i 2½ år och gått ner 95 kg. Men jag har också blivit FRISK!!!
SvaraRaderaBlivit av med:
Diabetes
Höga levervärden
Förstorad binjure
Psoriasis
Migrän (beh med både tabl och inj i flera år)
Högt blodtryck
Vätskande, inflammerade bensår på båda benen
Gallstensinflammation
På den här tiden har jag själv lyckats med det som sjukvården - VANVÅRDEN - så totalt misslyckats med i nästan hela mitt vuxna liv.
Jag har legat på viktminskningssjukhus, svultit, ätit pulverdieter, gått i viktgrupp m m m m. Jag har fått veta att jag är bulimiker, hetsätare, matmissbrukare o s v.
Men sanningen är helt enkelt den att min kropp svarade på intaget av kolhydraterna. De som skulle vara så himla nyttiga. En konstant hunger i hela mitt liv har lett till ett överätande helt i onödan. Jag är då rakt ingen matmissbrukare, för nu när jag äter RÄTT så äter jag bara när jag är hungrig och aldrig annars.
LCHF är vägen till hälsa och välmående för precis alla människor. Tänk så bra folk skulle kunna må utan ansträngning, utan mirakeldieter eller tuffa svältkurer som man endast orkar följa i ett par veckor!
Jag förstår inte varför dietistsekten vill att vi ska äta oss sjuka först innan vi får äta enligt LCHF.
SvaraRaderaMitt enda dietistbesök blev av när jag hade fått diabetesdiagnosen och den dietisten var en positiv överraskning. Jag hade väntat mig en mycket fettskrämd person men fick råd att äta mera fet fisk som jag har följt sedan dess.
Jag ansågs vara frisk innan LCHF, bortsett min migrän som utretts och konstaterats vara hormonellt betingad. Jag var normalviktig med ypperliga värden, motionerade lagom och åt "sunt" enligt tallriksmodellen. Efter ett antal månader på LCHF upplever jag flera positiva förändringar:
SvaraRadera- Inget sötsug
- Inga blodsockersvängningar
- Jämt humör, större tålamod
- Behöver aldrig vara hungrig
- Mindre behov av sömn, sover bättre
- Mer ork, fysiskt och koncentrationsmässigt
- Bättre ork vid träning
- Ännu bättre hy, hår och naglar
- Mindre/ingen träningsvärk vid styrketräning
- Bättre muskelutveckling vid träning
- Ingen mjölksyra
Och ja, jag har minst lika bra värden och som en liten parentes kan tilläggas att min migrän är avsevärt lindrigare numer.
Men jag kan ju naturligtvis ha inbillat mig alltihop... ;-)
Något är ju fel när övervikt och diabetes ökar bland unga friska människor.
SvaraRaderaÄr det inte så alarmerande så man som förälder eller ansvarig för skolmatsfrågan borde pröva vad som helst?
Varför vänta och se?
Det är ju inte något problem med logiken.
Är man diabetiker borde en sockerfri kost vara det självklara valet.
Varför förstår inte Rössner och andra mat-guruer detta?
Hej Dietiststudenden!
SvaraRaderaTrevligt att du vill ge dig in i debatten, det är tyvärr inte många dietister som vill det. Jag har ett par frågor som jag hoppas att du har tid att svara på.
Jag hörde talas om LCHF kost för ca 3 år sen, och har ätit det större delen av tiden dom senaste två åren. Innan jag börjad med LCHf så var jag väldigt trött på eftermiddagarna, jag fick inte gjort något som krävde någon större mental aktivitet. När jag började med kosten ändrade detta sig på bara några dagar, jag fick mycket mer energi, numera är jag alltid pigg och håller igång ända tills jag lägger mig att sova. Jag får säkert 5 timmar extra om dagen som jag får saker gjort. Om man tar det på tio år så är det två extra år jag får saker gjort på.
Du kan väl förstå att om man har fått en sådan fantastisk hälsovinst så propagerar man för kosten allt vad man kan. Hade inte du gjort det om du hade hittat något som påverkade dig på ett så positivt sätt? Det finns tusentals LCHFare som har upplevt andra fantastiska hälsovinster, och sjävklart vill dom berätta om dom också. Och varför inte?
Att jag sedan går ner i vikt är också postivit, men det är inte alls lika viktigt för min del, även om jag har en hel del kilon att bli av med.
Här är en tråd i ett diskussionsforum om lågkolhydratkost där persomer som har ätit LCHF i mer än ett år beskriver hälsovinster dom har fått:
http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=4d93f1fd-932d-4128-b5e3-94f0a58582b7&GroupId=20740075-7f5b-46ef-bf5e-89e4e3cce2df&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup
Tycker du inte att man ska propagera för något som fungerar så bra för så många? Eller måste man vänta tills annan kost gör en sjuk innan man får rådet att testa kosten som håller en frisk? Eller tror du kanske att vi ljuger när vi säger hur bra kosten fungerar för oss?
Sedan vet jag inte om jag skulle kalla det för en sekt. En sekt är väl mera en liten sluten grupp personer, och det är väl minst 20 000-30 000 personer som äter enligt LCHF i sverige idag, och långt fler än så som är interesserade av det.
Sedan har jag en fråga om dietistubildningen: Hur mycket tid lägger ni ner på att lära er att ta del av ny forskning inom området? Lär ni er att kritiskt granska en vetenskapliga studie själva, eller förväntas det bara att ni ska ta del av sammanfattningar skriva av livsmedelsverket och i media?
I ett debattinlägg i dagens medicin som gjordes för ett tag sen av läkare och forskare inom kostområdet riktades kritik mot livsmedelsverket, främst om det vetenskapliga underlaget som livsmedelsverket sade låg bakom deras kostråd om mättat fett. För två veckor sen kom livsmedelsverkets svar, men istället för att bemöta kritiken så struntade dom i kritiken helt och gav bara ett svar med allmänt pr-snack, dom nämde inte ens mättat fett i svaret. Vad tror du om detta? Försöker livsmedelsverket undvika en debatt som dom vet att dom inte kan vinna? Jag vore tacksam för dina synpunkter eftersom du som dietiststudent antagligen har studerats livsmedelsverkets kostråd i detalj.
Länk till debattinlägget:
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml
Länk till livsmedelsverkets svar:
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/05/20/vi-kompromissar-inte-med-a/index.xml
Hallå Dietisten.
SvaraRaderaHur mycket har människan förändrats fysiskt de senaste 200,000 åren?
Jag tänker mest på insidan, vi är väl skapta likadana nu som då?
Vår föda har väl bestått huvudsakligen av animalsik föda, dvs fett, proteiner samt de vitaminer och mineraler som finns i tex däggdjur fiskar och fåglar, är vi inte likt alla andra djur på jorden ämnade för en viss kost, något vi kanske inte borde experimentera med.
Näringsfattig kolhydratrik kost kan absolut inte vara hälsosamt, förutom för de producenter som tjänar pengar på den.
Måste bara kommentera lite jag med :) ett par saker som fick mig att reagera...
SvaraRadera"Kroppen är heller inte så simpel som han tenderar att tro."
"I grund och botten är det ändå energi in vs energi ut som bestämmer om ni går upp/ner i vikt eller ligger i energibalans"
Du tycker inte dessa två uttalanden motsäger varandra? Om något så indikerar ju det andra uttalandet att kroppen är VÄLDIGT simpel,bränsle som bränsle, spelar ingen roll om man häller uran, olja eller papper i förbränningskammaren. Vet du föresten vad som händer på om häller socker i en bensintank? ;)
"Ingen dietist tror jag uppmanar till självsvält"
Uhm vad tror du annars traditionell bantning ÄR?
Och så förstås "LCHF är inget revolutionerande även om du anser det."
Nope, LCHF är inget revolutionerande. Förutom att det finns många moderna alternativ, som palo, atkins, GI som alla grundar sig på samma grund koncept så har vi sett gång på gång exempel på att det var så här övervikt, och bl.a. diabetes BRUKADE behandlas i åtminstone 180 år tillbaka och på den tiden så existerade knappt många av de krämpor vi dras med idag.
Ett par saker jag tycker du kan läsa om, det finns långt fler exempel, men det är tidigt på morgonen och är lite okoncentrerad så att säga att det inte vilar på "beprövad erfarenhet" visar på dålig efterforskning, till skillnaden från dagens kostråd som är baserad på lipid hypotesen från 50 talet :)
William Banting 1863
Brillat-Savarin 1825
Vilhjalmur Stefansson 1928
Kekwick och Pawan 1956.
Blake Donaldson 1960
Robert Atkins 1972
Så kroppen ÄR alltså en bombkalorimeter? Om den inte är det så är ju tanken på kalori in kalori ut rätt meningslös eftersom det är så mycket som inverkar på förbränning och lagring i vår kropp.
SvaraRaderaJag har i 14 års tid kämmpat med min diabetes och övervikt,MED tallriksmetoden enligt dietisten, varför har jag då under tiden fått öka min diabetes medecin för att i slutet fått massor av insulin, tills den 3 april i år hittat Annika Dahlkvist och blivit frisk i ett naffs + gått ner 8 kg VARFÖR???
SvaraRaderajag kan också berätta att även om jag inte var alvarligt sjuk eller grymt överviktig (BMI dryga 34) hade jag högt blodtryck och magfunktionerna åt skogen...
SvaraRaderaNu, fem månader senare är magproblemen nästan ett minne blott (kaffe går ännu inte riktigt) och mitt BMI är 30, mitt humör är jämnt och jag har ett blodtryck som i går var 128/77 (jag är 56 år).
Det är inte det att LCHF:are skulle uppleva sig vara en sekt - det är bara det att när man länge kämpat med sin vikt och så genom ett trollslag slipper sötsuget och mår bättre känner man sig som en missionär som vill att alla andra också skall ha det lika bra... :-)
Det där med "energi in/energi ut" är lika puckat som det låter.
SvaraRaderaJag har i åratal levt på c:a 800 kalorier per dygn och ändå gått upp i vikt. Sen när jag la om kosten till LCHF och äter betydligt fler kalorier, minst det tredubbla, så går jag ner.
Jag brukar säga att jag har gjort en humla. Humlan kan ju inte flyga enligt aerodynamikens lagar, men vet inte om det och flyger ändå!
Om LCHF är en sekt, så är Tallriks modellen en religion, med Livsmedelsverket som Gud, och dietisterna dess präster ;)
SvaraRaderaDet är väl detta som är det till synes fantastiska med LCHF. Att en massa människor har provat att göra precis tvärtom mot alla officiella föreskrifter och DÅ plötsligt sett fetman/diverse krämpor försvinna av sig självt.
SvaraRaderaJag var själv ytterst skeptiskt till detta i flera år, men det som till slut övertygade mig att prova var just den självklarhet som lchf-gänget visade, dvs även om det inte ens fanns några studier som visade det ena eller det andra - så fungerade det i praktiken.
Själv kan jag bara konstatera att jag som frisk och med halvlätt övervikt gått ned över tio kilo på tre månader, helt utan motion och ätit mig ordentligt mätt hela tiden, aldrig hungrig alls.