måndag 25 januari 2010

Varför smakar vinet ättika?

Du har varit ute på galej men missade att tömma vinflaskan innan utgång. Nu står den där i kylskåpet och nästa gång du tänker att du ska ta dig en klunk smakar det ättika! Vad har hänt?

Etanol, C2H5OH, är den alkohol som förekommer i drickbara alkoholhaltiga drycker. Den framställs genom jäsning av sockerarter där man får etanol (alkohol) och koldioxid som slutprodukt.

När etanolen i vinet kommer i kontakt med syre oxiderar det och ättiksyra bildas. Det sker med hjälp av acetobakter. Acetobakter är ett bakteriesläkte som kan konvertera etanol till ättiksyra om syre finns tillgängligt. Detta är alltså vad som händer när du öppnar flaskan för att sen återförsegla den och ställa den i kylskåpet.

Hur länge håller då sig en öppnad vinflaska?
En del viner håller öppnade i en vecka men de flesta klarar två dagar. Det hjälper också att förvara den öppnade flaskan i kylskåp. För övrigt håller lådvin mycket längre eftersom vinet då förekommer i en lufttät påse som aldrig är i kontakt med syre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar