måndag 2 november 2009

Grön potatis, farligt?

Att man inte ska äta potatis som blivit grön är allmänt känt. Varför det är så är det däremot inte lika många som vet och det tänkte jag reda ut i detta inlägg.

Anledningen till att man ska undvika potatis som blivit grön beror på att dessa innehåller glykoalkaloider i skadliga mängder.

Det är inte glykoalkaloiderna som genererar den gröna färgen utan det beror istället på att klorofyll har bildats i potatisen då den utsatts för ljus. Klorofyllet är i sig inte skadligt men är alltså ett tecken på att den även innehåller glykoalkaloider i större mängd.

I större mängd skriver jag och detta eftersom all potatis helt naturligt innehåller glykoalkaloider i mindre mänger. De skyddar potatisen bland annat mot skadegörare. Det är när potatisen utsätts för stress som skadliga mängder av glykoalkaloiderna alfa-chakonin och alfa-solanin bildas. Potatis är alltså liksom oss människor stresskänsliga. För potatis är det främst ljus och mekaniska skador som skapar stress.

Vad kännetecknar dessa ämnen då?
Glykoalkaloider är beska giftiga ämnen och förgiftningssymtomen är magont och diarré men i större mängd kan även nervsystemet påverkas.

Med andra ord bör du kasta potatis som har grön färg eller större mekaniska skador. Mindre skador kan lätt skäras bort men det ska du inte göra med grönfärgade partier utan där kastar man hela potatisen.

2 kommentarer:

  1. Hela potatisen för den e liiite grön?

    SvaraRadera
  2. Hittade hit av en slump idag, kul med en till dietistblogg, hamnar direkt bland mina bokmärken :)

    SvaraRadera